Tasot ja välitilat

Työtasoilla ja välitilalla on suuri merkitys keittiön näyttävyyteen. Vaihtoehtoja on monia, kuvioituja ja eri värisiä. Upean kokonaisuuden saamiseksi on saatava kaapit, tasot ja välitilat sointumaan keskenään yhteen. Tasoilla on myös käytännöllinen merkitys, joten pelkkä ulkonäkö ei aina ole ratkaiseva tekijä.

Katso eri materiaali- ja värivaihtoehdot vaativaampaankin makuun.

Massiivipuutasot

Kivitasot

Tasokuosit

Keittiötasot

Kulmatasot

Keittiön kulmatasot

Välitilalasit

Välitilalasit

Välitilakuosit

Välitilakuosit

Keittiön työtasot

Massiivipuutasot

Massiivipuu on paitsi lämmin ja pehmeä, myös ekologinen valinta työtasojen materiaaliksi. Pehmeytensä vuoksi se on altis mekaaniselle kulutukselle. Toisaalta puun voi aina tarvittaessa hioa ja tasoittaa, jolloin siitä saadaan helposti uuden veroinen.

Kivityötasot

Graniitti- ja kvartsitasot on helppo hoitaa ja pitää puhtaana. Luonnolliset ja kestävät kivitasot ovat hinta-laatusuhteeltaan ylivoimainen valinta keittiöösi, sillä oikealla hoidolla ne ovat käytännössä ikuisia.

Laminaattityötasot

Laminaattityötaso on kestävä, hyvin naarmutusta kestävä tasovaihtoehto. Laminaattitason pinta kestää hyvin kemikaaleja ja muita nesteitä ja on kovapintaisena helppo pitää puhtaana. Taso koostuu lastulevyyn kiinnitetystä muovisesta korkeapainelaminaatista. Laminaatteja on saatavana  lukuisissa värivaihtoehdoissa, joten sopiva muihin keittiökalusteisiin sopiva sävy löytyy varmasti. Laminaatin reuna voi myös olla erivärinen, kuin itse taso.

Terästasot

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu taso on helppohoitoinen. Se myös kestää hyvin lämpöä ja kosteutta. Ruostumattomasta teräksestä tehtyjä tasoja käytetään yleensä astianpesupöydissä, mutta myös lieden ja altaiden välinen työtasokin voidaan yhtenäiseksi terästasoksi.

Massatasot

Kierrätysmuovista valmistetut massatasot ovat hygieenisiä, kosteutta sietäviä ja hyvin kulutusta kestäviä. Massatasot ovat läpivärjättyjä, joten tason pintaan tulleet naarmut voidaan hioa pois.

Välitilan materiaalit

Keittiön välitilalla tarkoitetaan seinäpintaa, joka jää keittiön ylä- ja alakaappien väliin. Välitilaan tarkoitettuja laattavaihtoehtoja on tuhansia erilaisia, joten valinnanvaraa löytyy varmasti enemmän kuin tarpeeksi. Laatan väri, kuviointi, pintarakenne, sauman väri ja ladonta vaikuttavat kaikki lopputulokseen. Välitilan laatoituksen ei tarvitse olla yksivärinen, vaan eri värisillä laatoilla voidaan muodostaa kuvioita tai esimerkiksi raitoja välitilan katseen vangitsijoiksi. Tavallisella valkoisellakin laatalla saadaan oleellisesti erilaisia variaatioita vaihtamalla laattakokoa, kiiltoastetta, saumanväriä tai reunan hiontaa. Vesieristys ei ole välitilassa pakollinen, mutta saumojen tiivistyksistä tulee huolehtia.

Välitilan mitoitus

Välitila on hyvä suunnitella keittiön käyttäjän pituuden mukaan. Lyhyen ihmisen keittiö on erilainen, kuin pitkän ihmisen. Jos perheessä on monen pituisia kokkaajia, on toki tehtävä kompromisseja. Välitilan mitoitukseen vaikuttaa myös pienkoneiden käyttö. Niiden käyttö tulee olla vaivatonta. Myös mehustajan mahtuminen liedelle tulee varmistaa. Esteettiset tekijät vaikuttavat myös paljon välitilan mitoituksen suunnitteluun. Halutaanko esimerkiksi yläkaappien yläreunat samalle korkeudelle, kuin komerokaapit tai ovenkarmit ovat. Tai tulisiko yläkaappien alareunojen olla samalla tasolla liesituulettimen kanssa. Nämä asiat olisi hyvä miettiä hyvissä ajoin, koska kaapit ja liesituuletin saattavat vaatia seinän sisään asennettavia lisätukia, jotka asennetaan seinän vielä ollessa avattuna.