Keittiökoneet

Keittiökoneiden sijoittelu

Keittiökoneiden valinnassa on hyvä kartoittaa ensin perheen tarpeet. Keittiökoneiden koko ja muut ominaisuudet tulisi mitoittaa perheen koon, käytettävissä olevien tilojen ja keittiön käyttöasteen mukaan.  Keittiökoneiden energiatehokkuus on myös tärkeä kriteeri laitteita valittaessa. Keittiökoneiden sähkönkulutusta voidaan vertailla niiden energialuokituksen perusteella. Suomessa energiatehokkuus on jaettu luokkiin A–C. Joskin kylmälaitteissa käytetään myös luokkia A+, A++ ja A+++. Keittiökoneista julkaistaan vuosittain uusia malleja, joten koneita ja niiden ominaisuuksia kannattaa vertailla huolellisesti.

Kylmälaitteet

Kylmälaitteiden valinta riippuu paitsi perheen koosta, myös siitä kuinka paljon ruokaa säilytetään kerrallaan. Laitetaanko ruokaa paljon kerralla useampaa käyttökertaa varten. Jääkaappien koot vaihtelevat sadasta litrasta neljäänsataan litraan. Aina suurin mahdollinen jääkaappi ei ole paras valinta. Tyhjän tilan viilentäminen ei ole järkevää.

Kylmälaitteiden sijoittelussa tulee muistaa, että niitä ei saa asettaa lämmönlähteiden, kuten uunin, lämpöpatterin tai astianpesukoneen viereen. Kylmälaitteiden ympärille tulee jättää tilaa ilman kiertoa varten.

Keittiökalusteisiin integroitavat kylmälaitteet kuluttavat yleensä hieman enemmän sähköä, kuin tavalliset kylmälaitteet, koska niissä on ohuemmat eristekerrokset.

Energiatehokkuus kannattaa ottaa huomioon. A+++ energialuokan laitteet ovat jopa 58% energiatehokkaampia, kuin A energialuokkaan kuuluvat laitteet. Energian kulutuksen hallintaa auttavat hyvä lämmönsäätöelektroniikka ja lämpötilanäyttö. Silloin jääkaapin ja pakastimen sisälämpötila voidaan säätää ruuan säilytyksen kannalta optimaaliseksi, jolloin energiaa kuluu mahdollisimman vähän ja ruokahävikki on pientä.

Liedet

Induktioliesi

Energiatehokkuuden kannalta sähköliesistä paras on induktioliesi. Se on myös nopea ja turvallinen, koska keittoalue ei lämpene lainkaan, vaan keittöastia reagoi siihen magneettisesti. Koska induktiolieteen ei roiskeet pala kiinni, on se myös helppo pitää puhtaana. Kaikkia keittoastioita ei voi käyttää induktioliedellä. Tällaisia ovat esimerkiksi lasiset ja alumiiniset astiat.

Keraaminen liesi

Seuraavaksi energiatehokkain on keraaminen liesi. Sen etuna on se, että siinä voidaan käyttää kaikkia keittoastioita, toisin kuin induktioliedellä.

Valurautaliesi

Perinteinen valurautaliesi kuluttaa eniten energiaa. Saman vesimäärän kuumentaminen valurautaliedellä vie 30% enemmän energiaa, kuin induktioliedellä ja 20% enemmän, kuin keraamisella liedellä.

Kaasuliesi

Kaasuliedet ovat nostaneet suosiota ravintoloiden lisäksi myös kotitalouksissa. Kaasuliesi on erittäin nopea ja liekkiä on helppo säätää. Lämpötila muuttuu välittömästi liekkiä säädettäessä. Kaasulieden sijoittelussa tulee huomioida, että lieden takaisen seinän tulee olla palamatonta materiaalia. Jos liesi on samalla korkeudella muiden tasojen kanssa ei turvavälejä tarvita, mutta korkeisiin kaappeihin tulee olla etäisyyttä vähintään 20 cm. Nykyiset kaasuliedet ovat turvallisia. Lieden päälle jääminen ei aiheuta vaaraa ja liekinvarmistin sammuttaa liekin, jos ruoka kiehuu yli. Kaasuliesiä on saatavilla sekä nestekaasu- että maakaasukäyttöisiä. Kaupungeissa maakaasu on suosittua, koska silloin liesi voidaan liittää suoraan kaupungin maakaasuverkkoon.

Uunit

Ylä- ja alalämpöuuni

Perinteinen uunimalli, jossa voidaan valita lämmönlähde uunin ylä- tai alaosan väliltä tai molemmisita. Usein uuneissa on myös grillivastus, grillaamista varten.

Kiertoilmauuni

Kiertoilmauuni on energiatehokkaampi, kuin tavallinen ylä- ja alalämpöuuni. Siinä riittää 20 °C alempi lämpötila ruuan kypsyttämiseen. Lisäksi kiertoilmauunissa voi paistaa useita pellillisiä samaan aikaan uunin eri tasoissa.

Kaasu-uuni

Kaasu-uuni vaatii pitkähkön esilämmityksen. Kaasu-uunissa tulisi käyttää alumiinisia uunipeltejä, jotka eivät sido lämpöä. Myös silikonista valmistetut vuoat suojaavat taikinaa palamiselta. Tavallisia mustia uunipeltejä käytettäessä kaasu-uuneissa ruoka saattaa kypsyä epätasaisesti tai palaa.

Höyryuuni

Höyryuuneissa ruoka kypsennetään ilman lämmön ja höyryn yhdistelmällä. Ruoka säilyttää paremmin mureutensa ja leivät saavat uunissa rapean kuoren. Höyryuuneissa voi olla tavallisen kiertoilmauunin ominaisuudet ja lisäksi mahdollisuus lisätä höyryä normaaliin kypsennykseen.

Mikroaaltouunit

Mikroaaltouunilla lämmitetään nopeasti niin ruuat, kuin juomatkin. Mikroja on saatavilla eri kokoisia ja erilaisilla ominaisuuksilla varustettuina. Yhden tai kahden hengen talouksille riittää pieni 15–20 litran vetoinen mikrouuni. Suuremmalle perheelle sopii paremmin suurempi 20–40 litran uuni. Tätäkin suurempia malleja on markkinoilla. Ominaisuuksia voi varsinkin kalliimman hintaluokan mikroissa olla runsaasti. Parhaimmat mikrouunit lähestyvät ominaisuuksiltaan moderneja uuneja, joissa on kiertoilmauuni- ja höyryuuniominaisuuksia. Myös grillausmahdollisuus löytyy paremmin varustelluista mikroista.

Tiskikone – Astianpesukone

Astianpesukone säästää vettä, aikaa ja vaivaa. Markkinoilla on keittiökalusteisiin integroitavia ja vapaasti sijoitettavia tiskikoneita. Nykyisin on saatavilla myös pienikokoisia kalusteisiin integroitavia, niin sanottuja moduuli-astianpesukoneita. Pieniin keittiöihin ja keittokomeroihin on myös saatavilla pöydälle sijoitettavia tai lieden ja uunin yhteyteen integroituja astianpesukonemalleja. Astianpesukoneen valinnassa kannattaa huomioida talouden koko, koneen sähkön ja vedenkulutus. Myös tiskikoneiden melutasoissa on eroja. Sillä on merkitystä etenkin, kun astianpesukone sijoitetaan avokeittiöön. Jos taloudessa on mahdollisuus käyttää edullisempaa yösähköä, kannattaa harkita ajastimella varustettua astianpesukonemallia. Kun koneen ajastaa tiskaamaan yöaikaan, voidaan saavuttaa säästöjä sähkölaskussa.